úterý 18. června 2019

Řezbářská víkendovka v ášramu aneb Velká radost s malým kouskem dřeva






Řezbářská víkendovka v ášramu
aneb Velká radost s malým kouskem dřeva

Vonět k dřevu, hladit dřevo, naslouchat dřevu… a z hrubého dělat jemnější

16. – 18. srpna 2019

Ášram Šrí Dévpuridží Žďárec u Skutče

Lektor: Marek Vodička

Cena kurzovného: 1500 Kč dospělí, 1200 Kč děti (obsahuje lektorné, polotovary výrobků a zapůjčené nářadí)
Cena za ubytování: 500 Kč za celý víkend
Cena za vegetariánské stravování: 500 Kč za celý víkend

Komu je kurz určen?

Kurz je vhodný jak pro úplné začátečníky, tak pro ty, kteří už mají s vyřezáváním zkušenost. Přijet mohou dospělí a děti od 12 let. Mladší děti se mohou účastnit pouze v doprovodu rodičů. Pokud rodič děti pouze doprovází, platí jen za dítě.
Velkou část účastníků tvoří lidé pracující na počítači, ve věku od 25 do 40 let. Tvořivá práce se dřevem je přitahuje, protože konečně za sebou vidí hmatatelný výsledek: alespoň to tak tvrdí. Další početnou skupinu tvoří partnerské páry nebo rodiče s dětmi. Přicházejí také ti, kteří už dlouho chtěli vyřezávat, ale nevědí, jak na to, nebo sice mají dlátka a nožíky, ale netuší, jak s nimi pracovat nebo jak je nabrousit.

Co se naučíte? S jakým nářadím budeme pracovat?

Vyřezávat budeme misku na chléb, ovoce, polévku nebo na jinou mňamku. Trampové si takovou misku budou rádi brát na cesty. Pokud nechcete vyrábět misku, můžete si po domluvě s lektorem vybrat: lžíci, hrnek, hračku pro děti, autíčko, rytířský meč, ozdobný reliéf na zeď, tác, hodiny, šperk, prstýnek nebo přijít s jiným vlastním projektem. LOUTKU NEBO SOŠKU zvířete či člověka SI MOHOU VYROBIT POUZE ZKUŠENĚJŠÍ ÚČASTNÍCI - PROSÍM, BERTE NA TO ZŘETEL. 
Pracovat budeme s jednoduchým nářadím: dláty, paličkou, pořízem, rašplí, pilníkem, pilkou a řezbářským nožíkem, a to převážně s měkkým, lipovým dřevem. Ti odvážnější mohou zkusit tvrdší dřeviny: ořech, třešeň, břízu, jasan nebo jilm.
Veškeré nářadí dostanou účastníci kurzu zapůjčené. Polotovar Vám po domluvě s vámi připraví lektor, takže si kromě radosti z práce rukama nemusíte brát lautr nic. Na místě bude možné koupit si řezbářské nožíky, drobnější dláta, brousky a kousky dřeva pro další, samostatné tvoření.
Ukážeme si možnosti broušení nástrojů. Dozvíte se leccos o různých dřevinách, vyzkoušíte si, jak různě se řezbají, jak je rozeznávat a až zažijete, jaká je bříza, jaký je jasan a proč je vám bližší to či ono, možná se dozvíte něco nového taky o sobě. Nebo začnete přemýšlet, z jakého dřeva si nechat vyrobit rodinný stůl, postel, kuchyň a tak dál…

O čem si můžeme povídat, co se dozvíte aneb Líná huba, holé neštěstí

Vyprávět si s Markem můžete o tom, jak se ženou a kamarády stavěli jejich slaměný domek, o všeličems kolem dřeva: jak dlouho zraje, aby se z něj dalo vyřezávat a nepopraskalo, kde ho shánět, jaká dlátka jsou na co vhodná a proč nekupovat sady anebo o tom, proč je pro Markovu rodinu důležité žít v komunitě a jak mu dřevo zachránilo život během dospívání na Akademii sociálního umění Tabor: www.akademietabor.cz
Jak to bude asi vypadat?
O lektorovi:
Markovi Vodičkovi je 43 let. Je tátou dvou synů a roční Laury, živí se uměleckou truhlařinou. Po vystudování češtiny a němčiny na libereckém Peďáku studoval denní studium Akademie sociálního umění Tabor v Praze (www.akademietabor.cz) a tři roky působil jako třídní učitel na základní waldorfské škole. Pravidelně lektoruje kurzy práce se dřevem pro děti, rodiče s dětmi, nebo pro učitele a učitelky v mateřských i základních školách. V práci se dřevem se zaměřuje na výrobu dřevěných klik a přírodního nábytku. (www.drevene-kliky.cz) Do Pravého domácího časopisu přispívá psaním článků o oslavách svátků v roce, které prožívá jak se svou malou, tak s velkou rodinou ve společenství v Nové Vsi nad Popelkou (okres Semily), kde Vodičkovi žijí ve slaměno-hliněném domku:

http://www.drevene-kliky.cz/content/14-nas-slamacek
Na portálu www.naucmese.cz patří jeho Řezbářský kurz k nejnavštěvovanějším kurzům: https://www.naucmese.cz/kurz/rezbarsky-kurz-aneb-velka-radost-z-maleho-kousku-dreva#termin-2019-09-14
Maximální kapacita: 16 účastníků
Uzávěrka přihlášek do 10. srpna: vodickovi@drevene-kliky.cz, janhlavacek@seznam.cz (pište prosím na obě adresy). Po přihlášení obdržíte podrobnosti ke kurzu a pokyny k platbě.
Dotazy: k ubytování a stravování u Honzy Hlaváčka na telefonu 725 696 132, k vyřezávání u Marka na telefonu 608 355 071.
Adresa místa konání: 539 73  Žďárec u Skutče 35
https://www.google.com/maps/place/J%C3%B3ga+v+denn%C3%ADm+%C5%BEivot%C4%9B+-+%C5%BD%C4%8F%C3%A1rec/@49.8205605,16.0051516,14z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xbeb1e0dcd7614f2e!8m2!3d49.8289078!4d15.9885434

Žádné komentáře:

Okomentovat

Počet zobrazení stránky