čtvrtek 8. září 2016

Právě vychází

Encyklopedie soběstačnosti - Rodinná zahrada
(1. svazek třídílné série)

Eva Hauserová (ed.)




v  Umíte si udělat jednoduchý test půdy zmáčknutím v dlani nebo rozmícháním ve sklenici vody?
v  Zajímá vás, co je kurníkoskleník nebo slepičí traktor?
v  Víte, jak dosáhnout kyselejší nebo zásaditější reakce půdy?
v  Co je to sluneční past a jak si ji na pozemku vybudovat nebo vypěstovat?
v  Dovedete si vypěstovat vlastní semínka?
v  Umíte připravit rostlinné výluhy, odvary a jíchy (zákvasy) třeba z kopřiv, pampelišky, česneku… a využívat je k ochraně a výživě rostlin?
v  Víte, jak pěstovat jakon, světelný kořen, tuřín, nebo třeba brambory na seně nebo slámě, aniž jste kopali do půdy?
v  Zajímá vás, co je kurníkoskleník nebo slepičí traktor?

Kniha nabízí základní rady a tipy pro zahradníky samozásobitele a pro malé domácí hospodářství. Důležité informace v ní najde každý,kdo si chce začít pěstovat vlastní jídlo a navrhnout si zahrádku tak, aby všechno rostlo a plodilo v „bio“ režimu, ekologickým a udržitelným způsobem, zdravě a v souladu s přírodou. I na malé zahrádce můžeme uzavírat koloběhy zdrojů a odpadů, vystačit s minimem fosilních paliv a čerpat přitom ze znalostí a zkušeností předchozích generací.
Kolektiv autorů – předních odborníků v oblasti ekologie, pěstování rostlin, zahradní architektury a permakultury (Ing. Petr Dostálek, Ing. Alena Gajdušková, Eva Hauserová, Kateřina Horáčková, Ing. Dana Kellnerová, Ing. Jana Kotoučková, Jaroslav Svoboda, RNDr. Mojmír Vlašín, Ing. Helena Vlašínová, Ph.D.) seznamuje čtenáře se základy péče o půdu a hospodaření s vodou na pozemku, s permakulturními metodami designu zahrady, s možnostmi pěstování vlastních biopotravin. Zájemci se dozví, jak vytvořit jedlý les, jak  přirozeně ochránit rostliny před nemocemi a škůdci, nechybí návody na domácí semenaření ani přehled pěstování nejdůležitějších druhů užitkových rostlin, včetně starých a krajových odrůd. Vše doplňuje kapitola o chovu drůbeže pro ty, kdo by si rádi pořídili slepice, kachny nebo husy.
Jde o první díl třídílné série encyklopedických příruček; druhý díl bude pojednávat o hospodaření na rozsáhlejších pozemcích a třetí o lidském společenství a ekologickém stavitelství.
344 str., váz., bar. příloha, 299 Kč, 2016, ISBN 978-80-7553-032-5

***

MUDr. Stanislav Juhaňák – TRITON, 
nakladatelství odborné, historické a populárně naučné literatury a literatury pro děti
Nakladatelství vydává knihy od roku 1991. Specializuje se především na lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické knihy. Z krásné literatury pak na biografie, sci-fi a fantasy a pohádky.
Autory odborných knih jsou především vysokoškolští profesoři a špičkoví pracovníci vědeckých institucí a lékařských pracovišť (Institut klinické a experimentální medicíny, lékařské fakulty, Endokrinologický ústav, Institut pro vzdělávání ve zdravotnictví, Univerzita Karlova, Západočeská univerzita v Plzni, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Univerzita Pardubice, Univerzita Palackého v Olomouci aj.)
Každý rok vydá nakladatelství přibližně 80-100 českých i zahraničních titulů, a to i v koedicích s jinými nakladateli. Nejnovějšími knižními řadami je edice Laskavé čtení, v níž vycházejí ilustrované knihy pro děti, a edice textů handicapovaných autorů (schizofreniků, týraných a zneužívaných žen či dětí atd.).




Kontakt: Lenka Svobodová
Nakladatelství TRITON, Vykáňská 5, 100 00, Praha 10, Czech Republic
tel: 420 226 220 020 |, e-mail svobodova@triton-books.cz, www.tridistri.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Počet zobrazení stránky